"Majd holnap. Miért nem ma? Tényleg. Miért nem ma?"

Ivanics László - Majd holnap

Ivanics László - Majd holnap

Az öröm

2022. december 14. - ivanics.laszlo

aranyosi_ervin-advent-harmadik_gyertya.jpg

 

Örülni jó dolog. Örülni édesanyánk dicséretének és édesapánk szavának, örülni a párunk ölelésének vagy a gyerekünk mosolyának. Örülni a legegyszerűbb dolognak is (legyen az jó szó, tett, szívesség, kedvesség) - ez mindig jó érzéssel tölti el a lelkünket. Valami ilyesmiről szól a Karácsonyra való várakozás is. Van aki pihenés és a szabadság miatt, van aki a család és a jó ételek miatt, van aki az ajándékok és sok játék miatt, van aki a csodavárás és Jézus születése miatt. Ezekben egy a közös: mindegyik érzés az örömből fakad és az örömbe érkezik. 

 

Képzeljük el Máriát, Jézus édesanyját, aki terhét cipelve szótlanul bandukol Betlehem felé. Nem tudja pontosan hova tart, nem tudja még, hol éjszakázik majd, nem tudja, hogy mikor-hol-milyen körülmények között ad majd életet gyermekének, Isten fiának. Nem tudja milyen élet vár majd rájuk, milyen érzés lesz felnevelni, majd elveszteni a gyermekét. Nem tudja milyen magasságok és mélységek, milyen szomorúságok és vidámságok, milyen kihívások és megoldások várnak rá. Csak gyalogol ott a poros úton. Elcsüggedhetne, szomorú lehetne - sőt kétségbe is eshetne. De ő mégis örül! Lelkében bizalommal és örömmel várja gyermeke születését - bár látszólag semmi indoka nincsen rá. 

 

Bizalom és öröm. Így kellene nekünk is, mai embereknek várnunk a Karácsonyt, a Megváltó születését. Elengedni a napi gondokat és terheket, a kételyeket és bajokat. Tiszta szívvel, tiszta lélekkel átadni magunkat annak az örömnek, ami az ünnepre váró kisgyerek arcán még ott van, de mi, komoly felnőttek valahol félúton elfelejtettük.

 

Remény, hit és öröm - a három gyertya, ami vasárnap óta ég asztalunkon és lelkünkben. Advent a csodavárás időszaka, amikor az egész keresztény világ a fény, a végtelen isteni szeretet megszületését várja. Ennek harmadik oszlopa bennünk az ÖRÖM - a harmadik meggyújtott gyertya jelentése adventi koszorúnkon. 

 

Korábbi adventi bejegyzések: https://majdholnapblog.blog.hu/tags/advent 

 

A kép forrása: https://versek.aranyosiervin.com/mikulas-karacsony-szilveszter-husvet/aranyosi-ervin-advent-harmadik-gyertya/ 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://majdholnapblog.blog.hu/api/trackback/id/tr4218001688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása