"Majd holnap. Miért nem ma? Tényleg. Miért nem ma?"

Ivanics László - Majd holnap

Ivanics László - Majd holnap

Táncolj, Törő!

2022. július 09. - ivanics.laszlo

 

toro.jpg

 

Az égi futballpályán szokatlan nyüzsgés volt. Nyáron, egy unalmas szombat délután talán még sosem volt itt ennyi ember. Az egész déltájban kezdődött, amikor először csak néhányan jelentek meg és ültek le a lelátón, majd egyre többen és többen jöttek, hosszú tömött sorokban.

Mi van itt? – kérdezte a pálya gondnoka, miközben újabb és újabb szektorokat kellett megnyitnia az újonnan érkezőknek. A nézők többsége feszülten és izgatottan fészkelődött a székeken, jól láthatóan vártak valakit.

- Szerinted tényleg a pályához jön majd egyből?

- Hova máshova menne? Csak végig kell mennie a kötelező eljárásokon, hiszen tudod!

- Persze, persze, igazad van. Biztos rengeteg aláírást is ki kell osztania, amíg ideér!

- Elnézést, de mi történt? Kire vár itt mindenki? Maradona óta nem volt itt ekkora csődület! – kérdezte ekkor a még mindig semmit sem sejtő pályakarbantartó munkás.

- Uram, maga még nem tudja? Ma délelőtt meghalt, ma délelőtt elment…

A válasz második felét a kérdező már nem hallhatta, hiszen egyszerre hatalmas morajlás, majd üdvrivalgás hallatszódott a játékoskijáró felől. Itt van! Tényleg itt van -kiáltották egyre többen és többen! Addigra már sok tízezresre duzzadt az érdeklődők létszáma: tiszteletben megőszült édesapák és édesanyák, fiatalon eltávozott férfiak és nők, rengeteg volt játékos (legyen sokszoros válogatott vagy megye1-es műkedvelő) és edző, amatőrök és profik, rajongók és szakemberek szerették volna egy emberként látni a Legendát. Amikor pedig végre megérkezett: leírhatatlan volt a hatás. Sokan éljeneztek, kiabáltak, ugráltak, énekeltek: Törő, Kese, Andris! – zúgtak a kiáltások és rigmusok, zengett a Hajrá Újpest és a Ria, ria Hungária! Megint mások pedig könnyes szemmel bámulva maguk elé csak annyit tudtak mondani: el se hiszem, hogy ma újra láthatom a csodát. Aztán hirtelen csend lett.

Törő, mindenki Törője lassan sétált ki a pályára. Látszott, hogy kissé bizonytalanul mozog, hiszen az elmúlt években elszokott már attól, hogy segítség nélkül, egészséges testben sétáljon. A szenvedései ott lenn azonban véget értek, itt fenn pedig valami új kezdődött. Újra fiatal volt és újra egészséges – hiszen idefenn mindenki eldöntheti, milyen alakban létezik tovább. Tett egy-két óvatos bemelegítő mozdulatot, majd tétován körbenézett. Valami még hiányzott.

Kese! Ezt kapd ki! – zúgott a kiáltás, majd a pálya túlsó feléről, szinte a semmiből elemi erővel érkezett egy labda. Andris rögtön felismerte Beneferi hangját, és tudta: ahhoz, hogy ezt a labdát levegye, minden valamikori tudására szükség lesz! Felugrott, majd mellel elegánsan lekezelte a fekete-fehér bőrgolyót. Aztán dekázni, játszani, trükközni, kezdett a labdával – úgy, hogy akik eddig még ülve voltak, azok is felpattantak a helyükről! Ez ő, igen ez ő! És már csinálja! Már táncol!

 

Egy kisebb, lilamezes csoport pedig már el is kezdte énekelni:

„Az Újpest pályán, egy csillag ragyog.

Törőnek hívják a csillagot.

Az Újpest tábor kedvence Ő,

Előre Lilák! És táncolj Törő! Táncolj Törő!

 

Andris megállt, majd arcán csibészes mosollyal kiszólt a többieknek: no mi lesz gyerekek, nem játszunk? Rögtönzött mérkőzés vette kezdetét: az Újpest a magyar válogatott ellen! Az egyik oldalon ott volt Törőcsik, Szusza, Göröcs, Bene, Fekete, Lázár (edző: Baróti Lajos), a másik oldalon pedig Puskás, Albert, Kocsis, Varga, Czibor, Grosics (edző Sebes Gusztáv) – a sor pedig hosszan folytatható lenne, hiszen rengeteg ültek még ott és vártak arra, hogy ha csak egy percre is, de beszállhassanak a meccsbe.

Puhl Sándor, a játékvezető a sípjába fújt, és kezdetét vette a mérkőzés! A labdát rögtön a bal szélen Törőcsik kapta, aki egy testcsellel már el is fektette védőjét és lendületesen a kapu felé indult.  Táncol! Megint táncol!  A lila szektorban tomboló Újpest-szurkolók pedig újra rákezdtek egy klasszikus, sokszor énekelt dal kissé módosított változatára:

„Az égi pályán egy csillag ragyog,

Törőnek hívják a csillagot.

Az Újpest-tábor kedvence Ő,

Előre Lilák! És táncolj Törő! Táncolj Törő!

 

És ő csak táncolt, és táncolt – miközben idelenn egy ország feketébe borult...  Nyugodj békében Törő!

 

I.L.

(A kép forrása és Törő pályafutása: https://valogatott.blog.hu/2013/05/01/osztalynaplo_torocsik_andras_58_eves )

A bejegyzés trackback címe:

https://majdholnapblog.blog.hu/api/trackback/id/tr9417878637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása